2014. január 17., péntek

Ünnepi borleves


Ez egy igazán egyszerű ünnepi fogás, persze kizárólag felnőtteknek. Nálunk már egy ideje nincs gyermek a családban, így évek óta ezt a finom levest készítjük karácsonykor. Most is még az ünnepek alatt készült, de más alkalomra is ajánlom. Kellőképpen különlegessé varázsol bármilyen menüsort.


Hozzávalók 6 csésze borleveshez:
3 tojás sárgája
1 kezeletlen citrom, vagy lime reszelt héja (idén csak lime-ból találtam kezeletlent, de ezentúl mindig azzal készítem a borlevest, mert szerintem sokkal pikánsabb, különlegesebb tőle)
2 csomag vaníliás cukor
1 rúd fahéj
pár szem szegfűszeg
50 g cukor
késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg
egy üveg (7 dl) félédes tokaji furmint (aki nagyon szereti az édeset, az valamilyen édes tokajit használjon, de nekem az már túlzás)
1 csésze víz


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat használjuk most csak fel ehhez a recepthez. A három tojás sárgáját habosra keverjük a cukrokkal, az őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, a lime lereszelt héjával és egy dl borral. A megmaradt  bort egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk az egy csésze vizet, a fahéjrudat és a szegfűszeget és felforralom. Rövid ideig forralom (kb. 5 percig) majd takarékra állítjuk a tűzhelyet és belekerjük a cukros tojássárgákat. Folyamatosan kevergetve melegítjük még, de ne engedjük felforrni. Ha kicsit besűrűsödött, akkor készen van. Forrón, csészékbe szedve tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. Nálunk sincs karácsony bor leves nélkül ... Igazad van bármikor elkészíthető... Szeretjük !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is :) Végülis miért lenne csak karácsonyi étel? :)

      Törlés
  2. Nálunk nem volt még sosem borleves, pedig tényleg finom, én is szeretem:) Szeretem én is a lime-ot, sokkal aromásabb, mint a citrom. Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Így lime-al valami zseniális lett.

      Törlés
  3. Már régóta ki szeretném próbálni, most megint kedvet kaptam hozzá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem próbáld bátran. Nyírfacukorral is finom.

      Törlés