2012. július 26., csütörtök

Penne all'arrabbiata



Ez egy nagyon finom csípős tészta a napfényes Itáliából. Nyaralásunk során kóstoltuk és rögtön autentikus receptet is szereztem ehhez a könnyű római ételhez. Csak az készítse el, aki szereti a chilit, az viszont feltétlenül. 


Hozzávalók 4 személyre:

400 g penne tészta
400 g hámozott paradicsom (Ha pár pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk a paradicsomot, könnyen lejön a héja)
2 - 3 gerezd fokhagyma
2 friss chili

extra szűz olívaolaj
ízlés szerint petrezselyem és reszelt (lehetőleg pecorino) sajt a tálaláshoz

Az eredeti ősi recept mindössze ennyi hozzávalót tartalmaz, de egyesek a fokhagymán kívül egy fej vöröshagymát is szoktak tenni a paradicsomszószba és a pecorinot parmezánnal helyettesítik. A penne all' arrabbiata tipikus példája az egyszerű, mindössze néhány alapanyagból álló olasz fogásoknak. Húsz perc alatt elkészül. Viszont mint általában itt is sok múlik a hozzávalók minőségén. Csak finom érett paradicsomból vagy igazi olasz adalékmentes hámozott paradicsomkonzervből érdemes nekiállni és friss csilit, petrezselymet, valamint karakteres sajtot használjunk hozzá.

Elkészítés:

Tegyünk fel a tésztának a vizet forrni. A fokhagymát és a chilipaprikát aprítsuk fel. Egy nagy serpenyőbe öntsünk egy kevés olívaolajat, forrósítsuk fel, majd tegyük bele a fokhagymát és a chilit. Adjuk hozzá az apróra vágott hámozott paradicsomot, sózzuk meg, majd főzzük a szószt kb. negyed órát. Ezalatt a tésztát is készítsük el a dobozon található leírásnak megfelelően al dentére. Szűrjük le, majd forgassuk bele a chilis mártásba. Hagyjuk még rajta pár percet a főzőlapon. Reszelt sajttal és a petrezselyemmel tálaljuk.

Az olaszok száraz vörösbort isznak mellé.

9 megjegyzés:

  1. Ezt a tésztát én is rég kinéztem magamnak, de még nem készítettem el soha:) de tőled nagyon megkívántam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszik! Ha szereted az erőset, feltétlenül próbáld ki.

      Törlés
  2. KEdvenc olasz tésztám, de még sosem készítettem itt lesz az ideje:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor sikerült éppen beletrafálnom a megfelelő tészta receptbe :)

      Törlés
  3. Klassz kis recept. Igazából nem tudom eldönteni,hogy milyen barátságban vagyok a chilivel... de most olyan éhes vagyok, nagyon megkívántam nálad ezt a penne-t. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is egy kicsit túlzás a csili, nálunk igazán a szüleim szeretik az erőset. Szóval én inkább kevésbé mérges pennére szavazok és ha magamnak főzök biztosan szelidítek a recepten.

      Törlés
    2. ...akkor a szelídített változat jöhet! :-))

      Törlés
  4. Te egy nagyon "Édes" lennél a fiaim körében, imádják ami tésztás, csípős, olasz stb. Én nem igazán vagyok oda értük, főleg a pennéért, de a család oda van érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én imádok minden tésztát és mindent ami olasz, de a csípősért annyira én sem vagyok oda. Nálunk pont anyukám kedvence ez a tészta :)

      Törlés