2012. április 25., szerda

"Reform" krumplis pogácsa



Valamelyik este hirtelen rámtört a pogácsa-ehetnék. Volt is némi maradék krumplipüré a hűtőben és mivel a múltkori gyors változat nem lett rossz, úgy döntöttem ismét express burgonyás pogi lesz. Őszintén szólva a blogokon dúló medvehagymadömpingnek hála leginkább medvehagymás pogácsával örvendeztettem volna meg magunkat, de sajnos medvehagymám nem volt (és már valószínű sajnos nem is lesz), akadt viszont némi snidling, így ez került a rétegek közé.

Hozzávalók - nagyjából a képen látható tányérnyi pogácsához, értelemszerűen növelhetőek a mennyiségek

Maradék krumplipüré - kb. másfél bögre
Teljes kiőrlésű tönkölyliszt - kb. másfél bögre
fél kávéskanál só
kevés liszt, hogy ne ragadjon a tészta nyújtáskor sem

Kenéshez és hajtogatáshoz:
Kevés olvasztott zsiradék
Fél bögre apróra vágott metélőhagyma
kevés apróra vágott petrezselyem


A krumplipürét (Vagy összetört főtt krumplit) eldolgozzuk a liszttel és a sóval, hogy a tésztánk már ne ragadjon és lisztezett felületen kb egy centi vastagra nyújtjuk. Megkenjük valamilyen zsiradékkal, én házi kacsazsírt használtam és jó alaposan beszórjuk apróra vágott metélőhagymával és egy kis petrezselyemmel. Félbehajtjuk a tésztát, majd ismét lekenjük a tetejét. Ezt még egyszer megismételjük. Kaptunk egy duci kis tésztát. Liszttel meghintjük a tetejét és kb 2 centisre nyújtjuk. Bevagdossuk a tetejét. (Javaslom a pizzavágót.) Kis kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk, kicsit meghengergetjük, hogy magasabb legyen és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.

180 fokos sütőben kb. fél óra alatt szép pirosra sütjük. Az alja és a teteje ropogós, a belseje finom puha, nagyon krumplis.

PS: Legközelebb már az igazi, kelt, szuper levegős, leveles pogi receptjével jövök ígérem :) Azóta (vagy inkább EZ óta) már az is készült ugyanis.

8 megjegyzés:

  1. Látom csak feltaláltad magad!)) Különben, mint írtam, ilyenkor elég sok helyen kapható hagyma.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt még múlt héten készítettem. A blogokon már akkor is medvehagymadömping volt. Majd jövőre szedek. Mostmár virágzik, ilyenkor már nem jó. Viszont a te kockáid tényleg fantasztikusak. :)

      Törlés
  2. Metélőhagymásan is finom lehet, azt a levegőset is várom, mostanában inkább a sósat részesítem előnyben sütik terén :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem jöhet az édes is, de a család mindennap azt kérdezi: mikor lesz pogácsa. A levegős finomságot épp tegnap készítettem, de ma megint megkaptam a kérdést, hogy hol a pogácsa... :D

      Törlés
  3. Snidlinggel is biztos, hogy finom. Minden nap sütök szinte (vagy sósat, vagy édeset), de mivel Anyukámékhoz rögtön viszem a felét (vagy több, mint a felét), így minden nap el is fogy. Ma kivételesen semmit nem sütöttem időhiány miatt, úgyhogy most úgy le tudnék venni a tányérodról néhányat - de tudom, még a múlt héten sütötted, úgyhogy ennek már nálatok is hűlt helye van. :) Na mindegy! Várom nagyon a levegős pogidat! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen finom, de azért persze nem medvehagyma :) Pogik nálunk is egy nap alatt fogynak, szóval átérzem a helyzetet. Gondolkodtam a Te csodaszép könnyű pogijaidon is, de nem volt margarinom így Neked is meglepi lesz a recept ;)

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Köszi! Igazából azért is készítettem ezt a bejegyzést mert olyan pofásak lettek :D

      Törlés