2012. április 16., hétfő

Háromféle étel egyféle tésztából - Langalló , mini calzone, spenótos pizzafánk


A sokoldalú tészta a szokásos pizzatészta, a receptje, ide kattintva érhető el. Annyi különbséggel készült, hogy most nem volt benne oregano. Máskor a langallót, azaz kenyérlángost olívaolaj nélküli tésztából szoktam készíteni és vastagabbra hagyom, mint a pizzát, de amikor ezek a képek készültek, két kinyújtott és lefagyasztott tésztát "kellett" elhasználnom a mélyhűtőből. Szükség volt a helyre.

Az első étel tehát a langalló, ahogy a testvérem szereti , avagy a sajt nélküli változat


Roppant egyszerű:

Az éppen elkészült tésztát széthúzogatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy a fagyasztóból előszedett és felengedett tésztát rakjuk a sütőpapírra. Elősütjük kb. 5-10 percig 180 fokra előmelegített sütőben. Ezután megkenjük tejföllel (a zsírosabb változatot ajánlom, az a sütés után mindig finomabb marad) amibe ízlés szerint keverhetünk fokhagymát és borsot, megszórjuk apróra vágott szalonnával és lilahagyma-szeletekkel, majd visszatoljuk a sütőbe. Természetesen ilyenkor aki szereti reszelhet rá sajtot is. Magamnak én is szoktam. Akkor jó, amikor szépen megpirultak a hagyma és szalonna szeletek, valamint a tészta széle is kis színt kapott. Nálam alsó -felső sütéssel 10-12 perc alatt lett kész lett, de elég vékony volt a tészta. Máskor pár perccel tovább szoktam sütni.

A második étel, a személyes kedvencem a Calzone, ezúttal  mini változatban egészséges töltelékkel.

Amíg sült a tesóm kenyérlángosa a maradék hagymát és szalonnát is apróra kockáztam, némi fokhagyma kíséretében felhevített csöpp olajtól gyönygyöző serpenyőbe dobtam, megpirítottam. Ezután hozzáadtam kb 200 g spenótot, megfonnyasztottam, fűszereztem oregánóval, borssal, hozzáadtam 5 evőkanál sűrített paracsomot átkevertem, forraltam és leszedtem a tűzről.
A tésztámból karikákat szaggattam, ezzel az eszközzel:



Megkentem egy kis tejföllel, ami maradt a kenyérlángosból, de ez elhagyható, rákanalaztam a tölteléket, sajtot reszeltem rá, ekkor így néztek ki a kis aranyosak:



Összenyomtam a kütyüvel, és a teteje is kapott egy kis sajtot. Ha ezen egyperces műveletet a calzonék mindegyikével elvégeztük mehetnek is a sütőbe. Gyönyörűen rápirult a sajt, mert 10 perc után még egy-két percig grilleztem.
Mennyei ropogós és szaftos lett egyszerre. Nyammi J




A harmadik pedig remek partifalat ötlet: mini spenótos pizzafánkocska

A szaggatás után visszamaradt tésztadarabkákból csináltam kis gombócokat, enyhén kilapítottam a megmaradt spenótos töltelékkel megkentem és egy kevés sajtot reszeltem a tetejére. Olyan finom volt, hogy legközelebb készül magában is. Ideális sör, vagy borharapó, ha jönnek a haverok.


12 megjegyzés:

  1. Az biztos, hogy nagyon sokoldalú a pizzatészta,és te annyi finomságot készítettél belőle, hogy én megéheztem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek! Tényleg finomak voltak. A tanulság számomra, hogy ha van hely a fagyasztóban, készítsünk be egy kis pizzatésztát :)

      Törlés
  2. Mindhárom csodásan néz ki:) Nekem a spenótos fánkocskák a kedvenceim így kóstolás nélkül is.

    VálaszTörlés
  3. Ilyen formám nekem is van...Milyen jó ötletet adtál! Tök finomak ezek a különböző kicsi pizzák!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy egy ilyen profit is tudtam inspirálni mint Te :) Köszönöm szépen, hogy benéztél.

      Törlés
  4. Nagyon jó sokoldalú ötleteket adtál!!! Nekem is van ilyen formám és használgatom is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igen klasszul használható ez a forma, örülök hogy megvettem, bár én még csak leveles tésztát, pizzatésztát és derelyét formáztam vele, de tervezek majd kekszet is :)

      Törlés
  5. Mind a három szuper számomra. Főleg a töki pompi nagy kedvencem, mert azt elég sokszor szoktam csinálni (sajttal:)), de a másik kettő is nagyon-nagyon jónak tűnik. :)

    Már hiányoltalak, hogy eltűntél egy kis időre... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg eltűntem :( Sajna, még majd lesz egy ilyen időszak (plusz a nyári utazások ideje, de azt már nem sajnálom) Volt egy NAGYON nehéz vizsgám, kissé bele is sikerült rokkannom, de túl vagyok rajta. Már csak a szemem nyögi az utóhatásokat.
      A töki pompost én is sajttal eszem ám :D

      Törlés
  6. Szuper dolgokat készítettél, így lehet változatossá tenni az
    ételeket, csak egy "kis" kreativitás kell hozzá :)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! a konyha a kreativitásom egyetlen színtere, mert a kézügyességem bizony nulla :D

      Törlés