2014. április 4., péntek

Sütőben sült fánk



Sütőben fánkot sütni... hmmm... "Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen", gondoltam mindig is. Próbáltam már tökéletesnek tűnő recepteket, de valahogy a fánk ízélmény nem jött vissza. Ez sem olyan mint az olajban sült változat, viszont isteni finom puha és egyszerűen ellenállhatatlan. Az illata pedig pont mint a fánké, csak az olajszag nélkül. Citromhabnál láttam a receptet és az én csodálatos nagymamám sütötte őket a kérésemre.


Hozzávalók:
500 g liszt (nálunk a fele teljes kiőrlésű)
30 g friss élesztő
280- 300 ml tej
60 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
50 g vaj
½ kávéskanál só
2 tojássárgája

A töltelékhez: finom házi sárgabaracklekvár

megszórhatjuk porcukorral, de anélkül is tökéletes




Az élesztőt 100 ml langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel tésztát dagasztunk. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük, kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.
Ha ismét megkelt lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, 1,5-2 cm vastagranyújtjuk és nagyobb méretű, kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle.
A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és langyos helyen egy tiszta konyharuhával letakarva további 20-25 percig pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A fánkjaink közepébe mélyedést nyomunk, és azokba egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk.
Sütőbe toljuk, és addig sütjük őket, amíg a tetejük szépen megpirul.

A sütőből kivéve öt percre ismét letakarjuk őket egy konyharuhával, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Köszönöm Citromhabnak a receptet, mert tényleg nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése