Hozzávalók:
A piskótához:
8 tojás
8 evőkanál liszt
8 evőkanál cukor
egy csipet só
A krémhez:
250 g cukor
0,5 dl víz
80 g liszt
20 g keményítő
180 g vaj
5 dl tej
néhány evőkanál felvert tejszín
Díszítéshez:
2,5 dl habtejszín
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag habfixáló
két marék szeletelt mandula, vagy darált dió
Elkészítés:
Először a piskótát készítjük el. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéket kemény habbá verjük, majd kanalanként elkverjük benne a cukrot. Óvatosan egyesével beleforgatjuk a tojássárgákat és több részletben vigyázva elkeverjük benne a lisztet. Egyesével sütjük ki a piskóta lapokat. A nyolc tojásból 4 lap lesz. 180 fokra előmelegített sütőben darabonként kb. 15 percet sütjük (tűpróba!). Az első kettő után, ha gondoljuk elkeverhetünk benne egy evőkanál sötét kakaóport.
Amíg sülnek a piskóták, már nekiállhatunk a krémnek. Először a cukorból karamellt készítünk, azaz addig pirítjuk közepes lángon, néha rázogatva a lábast, amíg fel nem ovad és szép barna színű lesz. Vigyázzunk hogy meg ne égjen. Ha felolvadt a cukor a fél deci vizet elkeverjük két deci tejben és ezt óvatosan a cukorhoz öntjük. Ettől a karamell meg fog dermedni egy kicsit, addig kevergetjük, amíg vissza nem olvad. Ekkor a maradék tejben elkeverjük csomómentesre a lisztet és a kemyényítőt és ezt beleöntjük a karamellás tejbe. Jó sűrű pudingszerű krémet főzünk.
Ezután kevergetve kihűtjük, majd elkeverjük benne a vajat. A tejszínt felverjük a vaníliás cukorral és habfixálóval. Ebből néhány kanállal lazíthatjuk a krémet, a többit félretesszük a díszétéshez.
Összeállítás:
Betöltjük a tortát a krémmel, majd kívülről is bevonjuk vele. Ha kevésnek érezzük a krémet az oldalát csak tejszínnel burkoljuk be, majd a maradék tejszínt habzsákba töltjük és keskeny csíkokkal szépen berácsozzuk a tetejét. az oldalára egy nagyobb lyukú fejjel nyomhatunk egy szélesebb csíkot is hogy mutatósabb legyen. az oldalát szeletelt mandulával vagy darált dióval díszítjük.
Csoda ügyes a párod és nagyon aranyos, hogy tortát sütött neked:) Az enyém hiába is próbálná, nem hiszem, hogy sikerülne neki. Ja és Boldog szülinapot kívánok:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Tényleg ügyes, általában szebb sütiket készít mint én :)
TörlésHát nagyon büszke lehetsz a párodra!!! Csodálatos tortát kaptál, nagyon szívesen falatoznék belőle!! Nálunk csak akkor jön a konyhába Apa, ha hívom, hogy kész a kaja! ;D
VálaszTörlésköszönöm,büszke vagyok :)
TörlésHááát, tényleg ügyes párod van! Gratulálok!
VálaszTörlésKöszönöm szépen :)
TörlésHűha, milyen párod van!! Gratulálok hozzá, és boldogságos szülinapot utólag is! (a férjem is szeret sütni-főzni, bár mostanában nem sok ideje van ilyesmire, pedig nagyon finomakat készít Ő is)
VálaszTörlés...azért egy szeletkét küldhettél volna! ;-)
Köszönöm! Képzeld hogy meglepődtél volna, ha a kirándulásotok közepén egyszer csak eléd lebeg egy szelet torta :) na de majd legközelebb. Hátha addigra megtanulok varázsolni...
TörlésSegítség! Mennyi tej kell a krémhez? 2 dl plusz mennyi a "maradék"?
VálaszTörlésSzia! Sajnos eddig észre sem vettem, hogy lemaradt az össztejmennyiség a hozzávalókból. Most készülünk csak az újrasütésre. Azt hiszem fél liter volt az össztej, tehát három dl lehet a kérdéses maradék. Remélem jól sikerül a torta!
Törlés