Ez az egyszerű kis kevert sütemény a munkahelyemre készült. Előfordult már, hogy valamilyen apropóból sütöttem bentre és ilyenkor külön fejtörést okoz, hogy az egyik kedves mentorom lisztérzékeny. Készítettem már emiatt gesztenyegolyót, méghozzá dióba forgatva a csoki helyett, mert már a bevásárlás után jöttem rá, hogy bizony a fekete csoki is tartalmazhat glutént.
Most elsőkörben egy diós-kakaós habcsókféle kekszre gondoltam, amit trollanyunál láttam, de a kakaópornál sem garantált a gluténmentesség. Így végül a Spar-ban vettem Free from Sütemény lisztkeveréket, ami végre tuti gluténmentes volt, és abból sütöttem ezt a finomságot.
Aggódtam, mi lesz belőle, de nagyon finom lett, így ha más is jár így, hogy alkalmanként gluténmenteset "kell" alkotnia, akkor tudom ajánlani ezt az alapanyagot. Mivel kevés volt a meggyem a fagyasztóban, azt dobtam fel egy kis vaníliapudinggal.
Hozzávalók:
1 csomag (400 g) free from sütemény keverék
400 g magozott meggy
1 csomag (gluténmentes) vaníliapuding
0,5 liter tej + 3 evőkanál cukor a pudinghoz
170 g szobahőmérsékletű margarin
4 tojás
Először a pudingot készítjük el, a zacskón található leírás szerint.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A puha margarint habosra keverjük. Habverővel összedolgozzuk a tojásokkal és részletekben belekeverjük a lisztkeveréket. Ebben már van sütőpor, így meg fog szépen emelkedni a tészta. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, rászórjuk a meggyet és a meggyközökbe pudingot kanalazunk. Minden le fog süllyedni az aljára sütés közben, de ez ne zavarjon bennünket. Kb. fél óra alatt készre sütjük.