2012. augusztus 30., csütörtök

Szilvás gombóc




Jó dolog a szilvaszezon, készülhetnek a finom szilvás sütik, gyümölcslevesek, gombócok és társaik. Nem egy bonyolult dolog a szilvásgombóc készítés, de elég hosszadalmas. Ezért viszont kártol az íze, ráadásul jó fahéjasan ellenállhatatlan illata van. Nagyon szeretem. Eddig csak a nagymamám készítette, de most először nekiálltam magam is és mondhatom nagyon jól sikerült. 


Íme a recept:

Hozzávalók:
kb. 1 kg krumpli
kb. 300 g liszt
2 tojás
1 evőkanál olaj
kávéskanál só
szilva
fahéj és cukor ízlés szerint
tálaláshoz zsemlemorzsa, fahéj

A krumplikat sós vízben megfőzzük, meghámozzuk és alaposan összetörjük, majd hagyjuk kihűlni. Ez azért fontos, mert melegen több lisztet venne fel. Amíg hűl megmossuk és félbevágjuk, majd kimagozzuk a szilvákat és minden fél szilvára szórunk fahéjas cukrot. 

A fahéjas - cukros szilvák papám kertjéből :)
Ha kihűlt a krumpli beleütünk két tojás és kb. 300 g liszttel tésztát gyúrunk belőle. A belseje még kissé ragacsos lesz, így majd a formázásnál bőven kell még lisztet használni, de ne nagyon gyúrjunk bele többet, mert így pont nagyon finom lágy tésztát kapunk.

Ha összeállt a tésztánk és alaposan beliszteztük a munkafelületet, kétféleképpen járhatunk el. Vagy kinyújtjuk a tésztát kb. 7 mm vastagra nyújtjuk és kockákat vágunk belőle, majd mindegyik kocka közepére teszünk egy fél fahéjas - cukros szilvát, összecsípjük felette a tésztát és gömböccé hengergetjük. Vagy az egész tésztából egy hosszú hengert formázunk éles lisztes késsel szeleteket vágunk belőle. A szeletekből ovális vagy kör alakokat formázunk és belebugyoláljuk a szilvát, majd meghengergetjük.

Munkafolyamat, az első két gombóccal a hátam mögött...
Felforralunk egy nagy fazék vizet, teszünk bele egy kevés olajat és sót. Egy nagy serpenyőben pedig kevés olajon alacsony lángon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Én mindig szoktam a morzsába fahájat is tenni, szerintem úgy még finomabb. Ha már lobog a víz beleteszünk egy adag gombócot főni. Ha feljött a víz felszínére még kb. másfél-két percet hagyjuk, majd leszűrjük és a morzsába forgatjuk. Így járunk el addig, míg elfogynak a gombócok.

Egy emberes adag kész szilvásgombóc :)

2012. augusztus 26., vasárnap

Omlós szilvás - rácsos sütemény



Vikvi szülinapi játékára készítettem ezt a szilvás sütit. Végre nálunk is érik ez a finom gyümölcs. Imádom a különféle fahéjas - szilvás süteményeket ezért nem volt kérdés mit is készítsek a játékra. A tésztához ezt a korábbi receptemet használtam fel.

Hozzávalók az omlós tésztához:


170 g liszt (ebből 50 g most teljes kiőrlésű liszt, de sima finomliszttel is jó)
100 g vaj
1 db tojás
50 g porcukor
Kevés citromlé (és ha bio citromunk van, akkor a reszelt héja)
2 evőkanál joghurt vagy tejföl
1 csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna

A fahéjas - szilvás töltelékhez:

kb. 9-10 szilva félbeszedve, majd négybe vágva
2 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj


Először a tésztát készítjük el. Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd az összes többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Nagyon lágy lesz, de ez így lesz finom. A hűtőbe tesszük egy fél órára.

A szilvákat megmossuk, félbe szedjük, kimagozzuk, majd minden fél szeletet elnegyedelünk. Egy kis lábasba dobjuk. Megszórjuk kb. másfél evőkanál cukorral - ez nálam nyírfacukor volt - és egy teáskanál fahéjjal esetleg egy evőkanál rummal. Nagyjából 5 percet kis lángon melegítjük. Erre azért volt szükség mert még elég savanyú kemény szilvánk volt, ha már jó érett, akkor csak simán keverjük össze a szilvát a fahéjjal és a cukorral, esetleg tehetünk rá egy csepp citromlevet.

Ha lejárt a fél óra pihenője a tésztának melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztát vegyük egyharmad - kétharmad részre és a nagyobbik darabot lapítsuk bele egy 26 centis kapcsos tortaformába, amit előzőleg kivajazunk, vagy sütőpapírral kibélelünk. Ezt süssük elő tíz percet. Eközben a maradék tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki és csíkozzuk fel. Evvel rácsozzuk majd be a süti tetejét (sajnos ebben még nem vagyok profi, így kissé bizarrak lettek szegény rácsaim, de annyi baj legyen.)

Ha megvagyunk az elősütéssel, oszlassuk el a formában a szilvát, rácsozzuk be és szórjuk rá a maradék fél evőkanál cukrot ez majd egy kicsit rákaramellizálódik. 20 percet sütjük még, majd megvárjuk amíg langyosra hűl. Ekkor már senki sem tarthat vissza minket a kóstolástól. Jó étvágyat!

2012. augusztus 25., szombat

Az igazi strandos lángos



Gasztrobloggertársaim már talán mind tudják, de azért sosem árt még egyszer felhívni a figyelmet arra ami JÓ - így nagybetűsen. Ez pedig Nyammm tökéletes lángos receptje. Semmit nem kell rajta változtatni, úgy jó ahogy van.

Hozzávalók kb. 10 db kisméretű lángoshoz: :

3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
kb. 1 dl olaj (ebből nekem kevesebb is elég volt)

sütéshez: bő tűzforró olaj
tálaláshoz: sajt, tejföl, fokhagyma


1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, (szuper nem kell belenyúlni, elég a fakanállal összekeverni és szépen összeáll) amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztábol a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömbőcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. (Icipici tésztadarabkával teszteltem hogy elég forró -e)
9. A gömbőcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.


Köszönöm Nyammm! Leköteleztél!

2012. augusztus 24., péntek

Áfonyás pohárdesszert



Legutóbb a muffin sütés nyomán rájöttem, hogy nagyon szeretem az áfonyás édességeket. Volt még itthon egy kevés friss áfonyám, de negyven fokban nem volt kedvem bekapcsolni a sütőt így inkább kavartam magamnak egy egyszerű kis desszertet. Pár perc munkát igényel csak, de ha jó jegesen szeretnénk fogyasztani, akkor némi idő kell a fagyasztáshoz.

Hozzávalók 4 pohár desszerthez:

250 g áfonya 
1 dl vörösbor - vagy piros gyümölcslé
2 teáskanál méz
200 g mascarpone
1 dl habtejszín felverve
4 evőkanál keserű kakaópor
1 evőkanál (nyírfa)cukor

A habtejszínt a fagyasztóba tesszük. A mascarponét kikeverjük 4 evőkanál kakóporral és egy evőkanál cukorral, majd ez is mehet a mélyhűtőbe. Az áfonyát egy kis lábasba tesszük, leöntjük a vörösborral, elkeverünk benne két teáskanál mézet és közepes lángon egyet forralunk rajta. Ha felforrt, lekapcsoljuk a tűzhelyet és hagyjuk kihűlni. 

Felverjük a jeges tejszínt (ha kb. fél órát töltött a fagyasztóban az az ideális) alaposan összekeverjük a mascarponékkal, majd poharakba rétegezzük a krémet és az áfonyát. Ha gondoljuk még vissza tehetjük egy kicsit a fagyasztóba a gyümölccsel együtt, de nem szükséges. Egyszerűen élvezzük a finom hűsítő áfonyás - kakaós desszertet.

2012. augusztus 20., hétfő

Borsóleves egyszerűen és finoman - Anya receptje


Ez az egyik kedvenc levesünk a tesómmal gyerekkorom óta. Anyukám nem nagyon szokott főzni, de a borsólevese az nagyon finom és gyakran is készül. Roppant egyszerű zöldséges levesről van szó, abszolút kezdőknek való recept. Ideje volt már leírnom, hogy én is el tudjam készíteni, ha szeretném. Sajnos nem túl fotogén, (egyébként sem vagyok valami jó fotós...) de elvből nem teszek fel ételt kép nélkül, így a tányéromat azért lefényképeztem.



Hozzávalók:

400 g borsó
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 fej hagyma
1 krumpli
kevés olaj
2 evőkanál liszt
víz
fűszerek: pirospaprika, őrölt kömény, fehérbors, babérlevél, két leveskocka, petrezselyem
nokedli, vagy csipetke, mi az előbbivel szeretjük jobban

A répákat felkarikázzuk, a hagymát megpucoljuk. Egy közepes lábasban kevés olajon a zöldségeket kicsit megpároljuk. Ha megráncosodott a borsó rárakunk kb. két csapott evőkanál lisztet két mokkáskanál pirospaprikát és egy kevés őrölt köményt. Ezzel is egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük egy nagy pohár hidegvízzel és elkeverjük. Így nem lesz csomós. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. (Anyukám szépen a csap alá tartotta a lábast így nem volt alkalmam mérni, de szerintem kb. 2,5 liter lehetett.) Teszünk bele leveskockát, ízlés szerint babérlevelet, fehérborsot, petrezselymet. Aki szereti még tehet bele bármilyen zöldfűszert.

Közepes lángon hagyjuk főni. Amikor már nagyjából kész van, kikeverünk egy tojásból egy kevés nokedlitésztát és a levesbe szaggatjuk. Ha feljött a tetejére, már kész is.

2012. augusztus 18., szombat

Áfonyás muffin



Van egy alap vaníliás muffin receptem, amit vagy csokidarabokkal és csonthéjasokkal, vagy bogyós gyümölcsökkel jó feldobni. Ezúttal áfonya került bele. Szeretem a muffinokat, mert nagyon egyszerű elkészíteni és gyorsan megvan. Ráadásul testvérem egyik nagy kedvencei.


Hozzávalók 16 muffinhoz:

4 dl - 2 csésze liszt
2 dl - 1 csésze cukor (úgy telik meg a csésze hogy először beleteszek két csomag bourbon vaníliás cukrot és a maradékot öntöm fel nyírfacukorral)
egy kis zacskó sütőpor (7,5 g)
2 tojás
Vagy egy csésze azaz két dl joghurt vagy kefir, vagy megnézzük, hány decis a kefires illetve joghurtos poharunk és a maradékot simán kipótoljuk kis vízzel, tejjel, vagy likőrrel
1 csésze áfonya
opcionális hozzávaló: 1 citrom, vagy lime reszelt héja

Elkészítés: 

A világ egyik legegyszerűbb süteménye. Egy keverőtálban kézi habverővel alaposan összekeverjük a nedves hozzávalókat. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy másik tálban összekeverjük a szárazakat. A lisztes keverékbe tesszük az áfonyát, elkeverjük benne, majd ezt a gyümölcsös keveréket apránként a nedves hozzávalókhoz kavarjuk. Kivajazott, vagy muffinpapírral bélelt muffinformákba kanalazzuk a tésztát. Minden kis formát a háromnegyedéig töltünk. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba.)


Fontos, hogy az első 15 percben ne nyitogassuk a sütőt semmiképpen sem, mert akkor nem lesz ilyen szép levegős szerkezetű a süti. Csodás vaníliaillat lengi be tőle a konyhát, az áfonyától pedig isteni szaftos süteményt kapunk.


Finom hideg szőlőlevet ittam hozzá, de egy nagy pohár citromos teával is remek lehet.


2012. augusztus 16., csütörtök

Tortilla - tekercsek




Nagyon szeretjük a családban a különböző dolgokkal megtöltött tortillákat. Sajnos még nem készítettem házit (bár egy ideje tervbe van véve), csak bolti tortillából gyártottam otthon mindenfélét, de ennek is megvan az előnye. Méghozzá az, hogy villámgyorsan, mindössze tíz perc alatt lehet az asztalra varázsolni egy finom ebédet vagy vacsorát. Ezúttal  maradék szűzérmével, tzatzikivel, lilahagymával és paradicsommal lettek töltve a tekercsek.

Azért is szeretem a tortillákat, mert remekül el lehet benne tüntetni az egyébként már senkinek sem hiányzó maradék sült vagy rántott husikat, esetleg salátákat. Az elkészítés mindössze annyi munkát igényel, hogy feldaraboljuk a husikat, megpirítjük őket, megmossuk és felszeleteljük a zöldségeket és összedobunk egy kis öntetet. Ez lehet tzatziki, fokhagymás tejföl, majonéz, házi ketchup, a variációk lehetősége végtelen. Ezután csak annyi van hátra, hogy egy teflonserpenyőben megmelegítjük a tortilla lapokat, rátesszük a tölteléket, szorosan feltekerjük és elfogyasztjuk.

Nyami :) Alább ez a folyamat látható képekben.






2012. augusztus 13., hétfő

Töltött focacce



Néhány évvel ezelőtt Olaszországban egészen pontosan Marina di Massában rábukkantunk egy egészen kiváló focacceriára. Ott kivétel nélkül mindig valamilyen töltött focaccia-t ettünk. 

Most, hogy van itthon egy csomó még nyaralás alatt beszerzett lisztem (00-ás pizzaliszt, durumliszt, gesztenyeliszt, csicseriborsóliszt, szóval minden finomság) úgy döntöttem sütök valami olaszosat. Durumlisztből készült, de természetesen egyszerű fehér liszttel, vagy simaliszt - rétesliszt keverékkel is megsüthető.

Hozzávalók egy tepsi focaccia-hoz:

280 ml víz
420 g durumliszt
3 evőkanál olívaolaj
12 g só
1 kávéskanál cukor
1 csomag szárított élesztő (én most egy csomag szintén Olaszországból hozott sörélesztőt hazsnáltam, ettől egy kicsit jobban megkelt a tészta mint szokott, nem feltétlen kéne ilyen ducinak lenni a töltött focaccia - nak)

Ez négy személyre elegendő.

Egy szelet finom tonhalas focaccia

Elkészítés:

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk és dagasztó - kelesztő programra kapcsoljuk. A duplájára kelt tésztát egy kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe terítjük a kezünk segítségével. Egyenletesen széthúzogatjuk a tésztát és az ujjunkal kisebb mélyedéseket nyomunk bele. Lefedjük egy tiszta konyharuhával és hagyjuk még egyszer kelni.

A kész tésztát lekenjük kevés fokhagymás olívaolajjal (az olajba előre beleáztatunk egy gerezd apróra vágott fokhagymát) és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük. 

Amíg sül a tészta előkészítjük a töltelékeket. Mi most tonhalas focaccia - ra vágytunk. Ehhez nem kell túl sok mindent csinálni. Adagonként lecsöpögtettem egy kis tonhalkozervet, felvágtam egy fél fej hagymát és egy nagy szem paradicsomot. Ezek után már csak egy kevés majonéz kell hozzá és kész a finom tonhalas focaccia.

Emelett népszerű az egyszerű paradicsomos - mozarellás - bazsalikomos focaccia és a sonkás - sajtos változat is. A töltelékek variációinak csak a fantázia szab határt.

Ha kisült a tésztánk kockákra vagy háromszögekre vágjuk egy nagyon éles késsel vízszintesen kettévágjuk a szeleteket és megtöltjük. Langyosan a legjobb, de hidegen, vagy újramelegítve is finom. A melegítéshez a legjobb ha kicsit összenyomjuk és a töltelékkel együtt melegítjük meg.

2012. augusztus 8., szerda

Blogkóstoló 4. - Teljes kiőrlésű házi zsömlék


Pipacs blogját sorsolta nekem a Blogkóstoló háziasszonya Chef Viki. Ez nem egy kifejezett gasztroblog, de van rajta bőven recept is, így volt lehetőségem válogatni. Eredetileg egy bűnösen finomnak tűnő kenyérsütőgépben készülő kalácsot néztem ki magamnak, majd eszembe jutottak a plussz kilóim és inkább a teljes kiőrlésű lisztből készülő zsemlék mellett döntöttem.


A recept egyszerű, különösen ha az embernek van egy kenyérsütőgépe. Íme:

Hozzávalók:

2,5 dl tej
40 g olívaolaj vagy vaj (nálam a kettő keveréke)
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor
500 g teljes kiőrlésű liszt (nekem csak 400 volt itthon, így a maradék 100 sima BL 55 - ös liszt lett)
2 evőkanál joghurt (az eredeti recept tejfölt írt)
1 tasak szárított élesztő

Ebben a sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk a hozzávalókat és a gépre bízzuk a dagasztást kelesztést. Kenyérsütő híján a szokásos módon jó alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd lefedve a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát hosszú henger alakra formázzuk és annyi részre osztjuk, ahány zsemlét szeretnénk. Ez Pipacsnál 13 db lett, nálam 7. A szép nagy zsemléket szeretem :)

Kis gömböcöket formázunk a tésztából, ha akarjuk kereszt irányban bevágjuk a tetejét ahogy én tettem, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Meleg helyen pihentetjük egy húsz percet. A sütőt előmelegítjük 220 fokra és az aljába egy vízzel teli hőálló edényt teszünk. 10 percet sütjük ezen a hőfokon, majd 200 fokra vissza vesszük és készre sütjük a zsemléket. Nekem ez még 8 percet vett igénybe.

A végeredmény egy csomó nagyon finom, könnyű, puha egészséges házi zsemle. Köszönöm Pipacs!


2012. augusztus 7., kedd

Őszibarackos jégkrém



Egy pillanatok alatt összedobható jeges finomságról van szó. Kifogyhatatlannak tűnik az őszibarack készletünk így kreatívnak kell lennünk, hogy ne unjuk meg a zamatos gyümölcsöket. Ezúttal jégkrém lett belőlük.


Nagyon egyszerűen készül, nem is recept, inkább csak egy ötlet. A barackokat meghámozzuk és a gyümölcshúst egy turmixba tesszük. Pürésítünk, adunk hozzá némi cukrot vagy egyéb édesítőt (pl. nyírfacukrot vagy mézet) és pár evőkanál habtejszínt. Összeturmixoljuk, jégkrémformába adagoljuk és kifagyasztjuk. Egyszerű, gyors, hűsít és ha nem cukorral édesítjük még kifejezetten egészséges is. Mi kell még?  :)

2012. augusztus 6., hétfő

Bellini koktél és őszibarackos pite - szezonja van


A Bellini egy Velencéből származó long drink koktél. Mindössze két hozzávaló kell hozzá: jéghideg őszibarack püré és szintén jól behűtött pezsgő. Eredetileg prosecco. A wikipedia szerint Olaszország legnépszerűbb koktélja. 

Így készül ez a finom long drink:

Behűtjük a pezsgőt. Megmossuk és meghámozzuk a barackot, leszedjük a magjáról, majd egy turmixban pürésítjük. Fogyasztás előtt kb. 10 percre a mélyhűtőbe tesszük. A pezsgőspohár aljába 5 cl barackpürét töltünk majd óvatosan, hogy ne legyen túl sok hab felöntjük 10 cl pezsgővel. Összekeverjük és készen is vagyunk. Bárokban cukorszirupot is tesznek bele, de szerintem fölösleges.

A Bellini mellé készült könnyű kis süteményt a Takarékos konyha blogon találtam. Nagyon finom volt, köszönöm szépen! Kicsit egészségesebbé tettem mert margarin helyett vajjal, cukor helyett nyírfa cukorral és nagyrészt teljes kiőrlésű liszttel készült. Jó gyors kis recept, a nagy melegben ez lett a tervezett tiramisu helyett. Nem akartam nyers tojással dolgozni.


Hozzávalók nálam:

100 g vaj, 
100 g nyírfacukor,
2 db tojás,
1 dl joghurt
80 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
40 g fehér liszt,
1 cs bourbon vaníliáscukor,
1/2 cs sütőpor,
1 citrom reszelt héja, kevés leve
kb. 6 db kisebb őszibarack
kávéskanál fahéj

A vajat a cukorral kikeverjük, majd a  többi hozzávalót is hozzákeverjük. Kivajazott kilisztezett piteformába öntjük és részórjuk a megpucolt, kockára vágott barackokat. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük.

2012. augusztus 5., vasárnap

Lasagne, ahogy mi készítjük



Kicsit változtattunk a klasszikus olasz lasagne al forno receptjén, valamivel több a sajt és a besamell, nekünk így vált be. Már legalább tíz éve készítjük és még sosem sikerült elrontani (bár most véletlenül kicsit kevesebb darált marhahusit vettem, mint kellett volna, de így sem volt rá panasz). Nem egy gyorsan elkészülő étel, de egyszerű elkészíteni és nagyon - nagyon finom.

Hozzávalók 6 személyre:

1 csomag friss Lasagne tészta, sajnos egyelőre bolti (száraz tésztából is el lehet készíteni, de szerintem frissel sokkal finomabb)

A raguhoz:
500 g darált marhahús
100 g húsos szalonna (bacon vagy pancetta)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 répa
kb. 300 g passata di pomodoro
1,5 dl vörösbor
kevés tej
só, bors, fűszerpaprika, oregano, bazsalikom

A besamellhez:
70 g vaj
70 g liszt
7 dl tej
fél kávéskanál szerecsendió
őrölt fehérbors ízlés szerint
csipet só

A rétegek közé és a tetejére sajt
összesen kb 300 g

Összeállítás...
Először a ragut készítjük el. Felkockázzuk a hagymát, a fokhagymát a szalonnát és a répát, majd kevés olívaolajon pároljuk őket egy kicsit. Ezután hozzáöntjük a húst és addig sütjük, amikor kifehéredett fűszerezzük, majd felöntjük a borral, a paradicsommal és szükség szerint adunk hozzá egy kevés tejet. Fedő alatt készre főzzük.

Ezalatt elkészítjük a besamellt. A vajat felolvasztjuk, majd elkeverjük benne a lisztet és a fűszereket. Kicsit pirítjuk, majd levesszük a tűzről és apránként folyamatosan kevergetve felöntjük a tejjel. Visszatesszük a  tűzhelyre és állandó kevergetés mellett (hogy ne csomósodhasson be) felforraljuk és kicsit besűrítjük. Levesszük a tűzről és szintén kevergetve langyosra hűtjük.

Egy nagy hőálló tálat kivajazunk. A sajtot lereszeljük. A tálat kibéleljük egy adag tésztával, öntünk rá besamellt, majd ragut, szórunk rá egy kevés sajtot, majd jön a következő réteg tészta, besamell, ragu sajt, és így tovább. Úgy gazdálkodjunk az alapanyagokkal, hogy az utolsó réteg tésztára már csak besamell és sajt kerüljön. 180 fokos sütőben (hőlégkavaráson) kb. 40-45 perc alatt megsütjük.

Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

... és immár készen

2012. augusztus 4., szombat

Őszibarackleves a hőségriadóban



Nem bírom már ezt a nagy meleget. Éppen ezért jó hideg, krémes gyümölcslevest készítettem ebédre. Valami könnyűre vágytam az esti nagy családi vacsora előtt. Íme az egyszerű recept 3 személyre.

Hozzávalók:

500 g őszibarack (meghámozva és mag nélkül ennyi)
1 dl fehérbor
2,5 dl víz
fél dl tej
1 dl tejszín
egy teáskanál kukoricakeményítő
fűszerek ízlés szerint - nálam fél - fél teáskanál őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió
cukor szintén ízlés szerint- nálam egy teáskanál nyírfacukor, de én nem szeretem túl édesen

A barackokat meghámozzuk és kockára vágjuk. Kb. 100 g kivételével leturmixoljuk a fűszerekkel együtt. A többi gyümölcsöt felöntjük a vízzel, a borral, elkeverjük benne a cukrot, belekeverjük az összeturmixolt barackot és egyet forralunk rajta. A teáskanál keményítőt csomómentesre keverjük egy kevés tejben, majd a forró levesbe csorgatjuk. Ha látjuk, hogy forr, néhányat keverünk rajta és már le is vehetjük a tűzről. Ha már langyosra hűlt elkeverjük benne a kissé felvert tejszínt és készen is vagyunk.

Behűtve a legjobb.