2012. április 21., szombat

Sonkás Quiche - vagy kevésbé elegánsan sonkás pite



Avagy maradékhasznosítás felsőfokon. Még mindig van nálunk húsvéti sonka, igaz, ez a darabka egy héttel később lett kifőzve, mert kicsit túlméretezettet sikerült vásárolnunk. Így sós pite készült. Ugyanolyan jól variálható alapanyag egy finom pitetészta, mint ahogy egy jó pizzatészta. Sőt talán még többféleképpen hasznosítható. Ráadásul nem tudom említettem e már, de imádom a pitéket.

Pitetészta 28 cm-es piteformához:

300 g liszt - ebből 100 g teljes kiőrlésű tönköly
1 kávéskanál só
1 tojás sárgája
100 g vaj
50g (házi kacsa) zsír
1 teáskanál tejföl
3-4 evőkanál hideg víz

A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, egyszerűbb, ha előtte késes aprítóban kevertünk párat a vajon és a liszten. Nem kell sokat dolgozni vele, a lényeg, hogy ne legyen ideje megolvadni a vajnak. Hűtőbe tesszük legalább fél órára.

Ez a tészta mind édes mind sós pitetöltelékekhez kiváló. Nekem jobban ízlik így, hogy zsír is van benne, csak vajjal túl tömény. Így pont megfelelően omlós és ropogós lesz a végeredmény. A tészta, mint a képen is látszik pont arra elég, hogy legyen pereme a pitének, ha rácsozni szeretnénk, vagy mintát készíteni a tetejére, akkor több tésztával kell számolni.

Ha lejárt a fél óra, kör alakúra nyújtjuk a tésztát és bele igazítjuk a formába. Jól megszurkáljuk villával és 180 fokos sütőben elősütjük kb. negyed órát. Ez azért szükséges, hogy ne szívja be a tölteléket, amit  ezalatt pont el is tudunk készíteni.


Töltelék:

2 tojás, plusz a tésztából kimaradt tojásfehérje
1-másfél dl tejszín
2 evőkanál tejföl (Lehet helyette még tejszínt tenni bele, csak nekem pont egy deci maradt)
1 csipet só
ízlés szerint szerecsendió és frissen őrölt bors
kb. 200 g főtt sonka
kb. 200 g gomba
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
ízlés szerint sajt a tejére - kb 200 g

A felszeletelt hagymát, fokhagymát serpenyőben kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a gombát azt is pirítjuk egy keveset. A főtt sonkát már nem szükséges külön megpirítani, de ha az nincs, húsos szalonnával is nagyon finom lesz a quiche, azt szintén célszerű kicsit elősütni. Ha ezzel megvagyunk, hűlni hagyjuk a finomságokat.

Egy tálban összekeverjük a tejszínt a tojásokat, a fűszereket és a tejfölt. Hozzáadjuk az "elősütött" hozzávalókat is, jól összekeverjük. A tölteléket eloszlatjuk a pitetésztán, majd jó alaposan beborítjuk reszelt sajttal. Nálam most trappista és mozzarella került rá, sőt egy kis füstölt sajtot is reszeltem még a töltelék alá.

Visszatoljuk a sütőbe és kb. 30 perc alatt készre sütjük. A sajt pirulása és a remek illatok is jelezni fogják, hogy elkészült. Nagyon finom csak úgy magában, vagy friss zöld salátával. Négy személy kényelmesen jól lakik belőle. Ráadásul frissen forrón, langyosan, hidegen és melegítve is egyaránt finom.


14 megjegyzés:

  1. Semmi baj az eleganciájával. nagyon guszta, finom sós pite. Szívesen ennék belőle...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Szívesen adnék, de már nincs belőle...

      Törlés
  2. Mi pite rajongók vagyunk, ezért mindenféleképpen szép!!!! És finom!

    VálaszTörlés
  3. Remek darab, mi is nagyon szeretjük, szinte minden héten készül. Ezt is azért szeretem, mert, olyan, mint a pizza, a tölteléket ezerféleképpen lehet variálni és jó maradékelnyelő is. Nagyon szépek a fotóid is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is pont ezért szeretem, amellett persze, hogy nagyon finom. Örülök, hogy tetszenek a képek, igyekszem fejlődni :)

      Törlés
  4. Ó, ez nagyon jól néz ki! :) Fincsi, szeretem.

    VálaszTörlés
  5. Nekem mindegy hogyan hívod, meggyőzött...:)

    VálaszTörlés
  6. Nálunk újdonság a quiche, még csak párszor készítettem, de nagyon bejövős:)) A te pitéd meg különlegesen jól néz ki. A szelet láttán meg nagyon finom is lehet! Nyami!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, tényleg finom volt :) Gondolom nálatok is gyakori vendég lesz.

      Törlés
  7. Körülbelül másfél éve tervezem a quiche kipróbálását. Ezt a receptet elnézve , nem tűr tovább halasztást . Maradék mindig adódik , körül is nézek alaposan a hűtőben .

    VálaszTörlés