2012. augusztus 8., szerda

Blogkóstoló 4. - Teljes kiőrlésű házi zsömlék


Pipacs blogját sorsolta nekem a Blogkóstoló háziasszonya Chef Viki. Ez nem egy kifejezett gasztroblog, de van rajta bőven recept is, így volt lehetőségem válogatni. Eredetileg egy bűnösen finomnak tűnő kenyérsütőgépben készülő kalácsot néztem ki magamnak, majd eszembe jutottak a plussz kilóim és inkább a teljes kiőrlésű lisztből készülő zsemlék mellett döntöttem.


A recept egyszerű, különösen ha az embernek van egy kenyérsütőgépe. Íme:

Hozzávalók:

2,5 dl tej
40 g olívaolaj vagy vaj (nálam a kettő keveréke)
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor
500 g teljes kiőrlésű liszt (nekem csak 400 volt itthon, így a maradék 100 sima BL 55 - ös liszt lett)
2 evőkanál joghurt (az eredeti recept tejfölt írt)
1 tasak szárított élesztő

Ebben a sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk a hozzávalókat és a gépre bízzuk a dagasztást kelesztést. Kenyérsütő híján a szokásos módon jó alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd lefedve a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát hosszú henger alakra formázzuk és annyi részre osztjuk, ahány zsemlét szeretnénk. Ez Pipacsnál 13 db lett, nálam 7. A szép nagy zsemléket szeretem :)

Kis gömböcöket formázunk a tésztából, ha akarjuk kereszt irányban bevágjuk a tetejét ahogy én tettem, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Meleg helyen pihentetjük egy húsz percet. A sütőt előmelegítjük 220 fokra és az aljába egy vízzel teli hőálló edényt teszünk. 10 percet sütjük ezen a hőfokon, majd 200 fokra vissza vesszük és készre sütjük a zsemléket. Nekem ez még 8 percet vett igénybe.

A végeredmény egy csomó nagyon finom, könnyű, puha egészséges házi zsemle. Köszönöm Pipacs!


7 megjegyzés:

  1. Naaa, teljesen belejöttél a keltekbe. Szép, finom. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi igyekszem :) mondjuk ebbe a nagy melegbe egyszerűbb a kelt mint télen. Nem szokott összeesni a hidegtől a tészta.

      Törlés
  2. Helyesk lettek:) A teljeskiőrlésű péksütiket részesítem előnyben én is, finom ak és egészségesek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Én is igyekszem átállni az egészségesebb lisztekre. Sajnos a párom meg a tesóm nincsenek oda érte, de ha csak kicsit lesz sötétebb a pékáru akkor még megeszik.

      Törlés
  3. :) Örülök, hogy találtál nálam kedvedre való receptet! :) Szépek lettek a zsömléid! :) Köszi a játékot! :)

    VálaszTörlés